• Hakkımızda
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • KÜLTÜR & SANAT
  • SPOR
  • EĞİTİM
  • TEKNOLOJİ BHA WORLD OTOMOTIV
  • Ara
SON DAKİKA:
Akademisyen Anne Çankayalılarla Buluştu
Nissan Türkiye’den Nisan Ayına Özel Fırsatlar: Nissan Qashqai 2.199.000 TL’den Başlayan Fiyatlarla
Samsung, Milano Tasarım Haftası 2026’da “Tasarım Bir Sevgi Eylemidir” sergisi düzenleyecek
“Tracker” 3. Sezon Bölümleriyle Nisan Ayı Boyunca Her Pazar 20.30’da FX Ekranlarında!
Karamürsel’e de “Lokomotif Çocuk Köyü” kuruluyor
Başkan Çerçioğlu’nun Öncülüğünde Camilerde Temizlik Çalışmaları Sürüyor
Buca’da 599 patili dost sıcak yuvaya kavuştu
Başkan Çerçioğlu'nun Çalışmalarıyla Kültür ve Sanatın Kalbi Aydın’da Atıyor
Peşinat yarıya indi, umut ikiye katlandı
Doğaltaşın kalbi İzmir’de atacak: Marble için hazırlıklar başladı
İzmir’in deniz savunma mirası dijital sergide
Barınaklardan 3 binin üzerinde hayvan sahiplendirildi
Kitap, Sanat ve Felsefe Efes Selçuk’ta Buluşuyor
Bornova’da yol seferberliği
Plaza dili ve emoji kültürü Türkçeyi aşındırıyor!
Karşıyaka’da Kıbrıs destanı: Magosa kahramanı tarihe ışık tuttu
Video Galeri
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Reklam
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Prof. Dr. Tayfun Uzbay: Deprem bölgesinde 25 sahra eczanesinden ücretsiz ilaç temin ediliyor
SAĞLIK
Yayınlanma: 14 Şubat 2023 - 11:59
-----Sponsorlu Bağlantılar-----
Pamukkale Turizm

Prof. Dr. Tayfun Uzbay: Deprem bölgesinde 25 sahra eczanesinden ücretsiz ilaç temin ediliyor

Doğal afetlerde ilaca ulaşımın kesintisiz ve sağlıklı bir şekilde ulaşılabilmesinin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Tayfun Uzbay, deprem bölgelerinde ilaç tedarik zincirinin en önemli halkaları olan eczanelerin ciddi zarar gördüğünü dile getirdi.

SAĞLIK
14 Şubat 2023 - 11:59
Yorumlar
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Prof. Dr. Tayfun Uzbay: Deprem bölgesinde 25 sahra eczanesinden ücretsiz ilaç temin ediliyor
Doğal afetlerde ilaca ulaşımın kesintisiz ve sağlıklı bir şekilde ulaşılabilmesinin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Tayfun Uzbay, deprem bölgelerinde ilaç tedarik zincirinin en önemli halkaları olan eczanelerin ciddi zarar gördüğünü dile getirdi. Prof. Dr. Tayfun Uzbay depremden etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa ve Malatya’da 25 sahra eczanesi kurularak ücretsiz ilaç ve tıbbi malzeme temin edildiğini ifade etti. İhtiyaç olması halinde yeni sahra eczanelerinin açılacağının da altını çizen Uzbay, TC kimlik numarası üzerinden müracaat edenlerin durumu sorgulanarak ihtiyaç duyulan kronik ilaçların verildiğini duyurdu.

Depremin ardından Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyetindeki görevi üzere Ankara’da çalışmalarını sürdüren Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, depremden etkilenen ve ilaca ihtiyaç duyan depremzedeler için 25 sahra eczanesi kurularak ilaçların ücretsiz temin edildiğini söyledi.

İlaç tedarik zinciri ciddi zarar gördü

Bu tip doğal afetlerde önemli konulardan birinin de ilaca sağlıklı bir şekilde ulaşımın kesintisiz biçimde sağlanması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tayfun Uzbay, “Hem yaralı olarak kurtulanların hızlı ve etkili tedavisi hem de sağ kalanların sürekli kullandığı veya kullanacak olduğu ilaçlara ulaşabilmesi hayati önem taşıyor. Bu oldukça geniş çaplı bir felaket ve 10 ilimizde yaklaşık 13-14 milyon kişi afetten etkilendi. Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep ve Kilis’te ilaç tedarik zincirinin en önemli halkası olan eczaneler ve eczacılar da ciddi zarar gördü. Bu illerin bazılarında ilaca erişim bir anda ortadan kalktı, diğerlerinde de büyük ölçüde aksadı. Çünkü eczaneler de yıkıldı, eczacılar hayatını kaybetti veya enkaz altında kaldı. Adıyaman’da Eczacı odası Başkanı Ecz. Hüseyin Kemal Taş’ı da ailesi ile kaybettik.” dedi.

Ezcacılık hizmetleri ayağa kaldırılmalı

Prof. Dr. Tayfun Uzbay, deprem bölgesindeki birçok il ve ilçede eczacılık hizmetlerinin durduğuna dikkat çekti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlaca erişimin sağlanamaması hayatta kalıp da ilaca kronik ilaç kullanma zorunluluğu olan hastalar açısından da büyük önem taşıyor. Örneğin, diyabeti olan ve insüline bağımlı olan biri için ilacına ulaşamama ölümcüldür. Benzer şekilde sürekli ilaç kullanmak zorunda olan tansiyon hastaları, epilepsi hastaları, tiroit hastaları ve başka kronik hastalığı olanlar bakımından da ilaca ulaşamama kalıcı ve ciddi sağlık sorunlarına hatta ölüme yol açabilir. Hayatta kalanlarda dolaylı yoldan kayıplara yol açabileceği için bu da çok önemli bir nokta. Öte yandan enkazdan yaralı çıkarılanların ya da deprem sırasında yaralananların tedavisi için de başta anestezik ilaçlar ve çeşitli serumlar olmak üzere cerrahi malzemenin de yeterli ve ulaşılabilir olması şart. Deprem sonrası yaraların sarılması ve sağ kalımın artırılması bakımından ilaca erişim ve eczacılık hizmetlerinin ayağa kaldırılması büyük önem arz ediyor.”

Birçok noktada sahra eczaneleri oluşturuldu

Türk Eczacıları Birliği (TEB)’nin yurt sathına dağılmış 54 eczacı odası ile birlikte oldukça güçlü ve bu tür felaketlerde hızlı hareket eden, deneyimli bir sivil toplum örgütü olduğunu belirten Prof. Dr. Tayfun Uzbay, “Türk Eczacıları Birliği daha önce orman yangınlarında, sel felaketlerinde ve maden kazalarında da hem ilaca erişim hem de maddi destek bakımından önemli katkılar sağladı. Bu felakette de TEB şu ana kadar iyi bir refleks verdi ve vermeye devam ediyor. Depremin hemen ardından TEB Merkez Heyeti ve Denetleme Kurulu toplanarak süratle durum tespiti yapmış, ilaca erişime yönelik planlarını ilgili eczacı odaları ile koordineli bir şekilde hayata geçirmiştir. Böyle durumlar için TEB’in kullandığı gezici bir TIR eczane bulunuyordu. Ancak bu felaketin çapı çok büyük. Bu nedenle sadece gezici TIR eczane değil sağlanan konteynerler ile birçok noktada seyyar veya sahra eczaneleri oluşturuldu.” dedi.

25 seyyar eczanede ücretsiz ilaç temin ediliyor

Depremin birinci gününden itibaren yola çıkan eczanelerin deprem bölgesindeki farklı noktalarda kurularak hizmet vermeye başladığını belirten Prof. Dr. Tayfun Uzbay, “Bu eczanelerden sağlanan ilaçlar ve her türlü tıbbi malzemenin ücretsiz olduğunu özellikle ifade etmekte fayda var. Bugün itibarı ile ikisi merkezde, 4’ü Türkoğlu, Afşin, Pazarcık ve Elbistan’da olmak üzere Kahramanmaraş’ta 6, biri merkezde, ikisi Defne’de, birer tane de İskenderun, Kırıkhan ve Samandağ’da olmak üzere Hatay’da 6, Gaziantep’te Islahiye ve Nurdağı’nda olmak üzere 2, Malatya’da hepsi merkezde çeşitli noktalarda olmak üzere 4, Adıyaman’da 3’ü merkezde ve Besni ile Gölbaşı ilçelerinde olmak üzere 5 ve Şanlıurfa merkezde 2 olmak üzere toplam 25 eczane faaliyet gösteriyor. İhtiyaca göre yenilerinin açılması gerekirse ilave konteynerler tedarik edilmeye devam edecektir. Bu eczanelerden her türlü ilaca erişim mümkün. TC kimlik numarası üzerinden müracaat edenin durumu sorgulanıyor ve ihtiyaç duyulan kronik ilaçlar veriliyor. Ayrıca ayakta kalan hastanelere ve yakındaki sahra hastanelerine de ilaç ve malzeme desteği sağlanıyor.” ifadelerini kullandı.

TEB afet bölgelerinde çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor

Ayrıca depremden etkilenmeyen illerdeki eczacı odalarının da organize olarak temin ettikleri tıbbi malzeme ve ilaç ile ihtiyacı olan özellikle ilçelerde sahra eczaneleri kurduklarını belirten Prof. Dr. Tayfun Uzbay,   sözlerini şöyle tamamladı:

“Ayrıca ilaç bağışlarının yanı sıra giyecek, yiyecek ve içecek toplayarak bölgeye ulaştırıyorlar. Bölgeye sürekli gönüllü eczacılar gidiyor, gücü diri ve hizmeti sürekli tutmak için gönüllüler belirli aralıklarla yenileniyor. Ben de Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti’ndeki görevim gereği Ankara’ya ulaşarak merkezden koordinasyon faaliyetlerine destek olmaya çalışıyorum. Merkez Heyeti ve Denetleme Heyeti üyesi arkadaşlarımızın bazıları şu anda Adıyaman, Malatya, Hatay ve Kahramanmaraş gibi kritik noktalarda bizzat ilaç ve eczacılık hizmetlerinin koordinasyonunu yönetiyorlar. Birçok oda başkanımız ve yönetim kurulu üyeleri de deprem bölgesine dağılmış durumda. El birliği ve büyük bir uyum ile ilaç gibi hayati bir konuda aksaklık yaşanmaması için özveriyle çalışıyorlar. Merkezdeki kriz masamız TEB Başkanı, Genel Sekreteri, İkinci Başkanı, Saymanı ve diğer üyeler ile TEB’in çalışanlarından oluşuyor. Saha ile yakın bir iletişim içindeler. Ayrıca Sağlık Bakanlığı ve AFAD ile de iletişim sürüyor. Burada şu an için bir mesai kavramı yok. Herkes üzerine düşeni yaparak bu büyük felaketi en az zararla kapatma çabası içindeyiz.”

 

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

-----Sponsorlu Bağlantılar-----
-----Sponsorlu Bağlantılar-----
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
-----Sponsorlu Bağlantılar-----
İlginizi Çekebilir
Aydın Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği’nin İlk Gününde Vatandaşlardan Yoğun İlgi
Aydın Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği’nin İlk Gününde Vatandaşlardan Yoğun İlgi
Bayraklı’da Madde Bağımlılığına Karşı Annelerle Farkındalık Eğitimi
Bayraklı’da Madde Bağımlılığına Karşı Annelerle Farkındalık Eğitimi
Fazla tuz, mide kanseri riskini artırabiliyor!
Fazla tuz, mide kanseri riskini artırabiliyor!
Nilüfer’den kansere farkındalık çağrısı: “Bedenin sana fısıldar onu duy”
Nilüfer’den kansere farkındalık çağrısı: “Bedenin sana fısıldar onu duy”
Son Haberler
Akademisyen Anne Çankayalılarla Buluştu
Akademisyen Anne Çankayalılarla Buluştu
Nissan Türkiye’den Nisan Ayına Özel Fırsatlar: Nissan Qashqai 2.199.000 TL’den Başlayan Fiyatlarla
Nissan Türkiye’den Nisan Ayına Özel Fırsatlar: Nissan Qashqai 2.199.000...
Samsung, Milano Tasarım Haftası 2026’da “Tasarım Bir Sevgi Eylemidir” sergisi düzenleyecek
Samsung, Milano Tasarım Haftası 2026’da “Tasarım Bir Sevgi Eylemidir”...
“Tracker” 3. Sezon Bölümleriyle Nisan Ayı Boyunca Her Pazar 20.30’da FX Ekranlarında!
“Tracker” 3. Sezon Bölümleriyle Nisan Ayı Boyunca Her Pazar 20.30’da...
Karamürsel’e de “Lokomotif Çocuk Köyü” kuruluyor
Karamürsel’e de “Lokomotif Çocuk Köyü” kuruluyor
Şehrim İle Gurur Duydum
Şehrim İle Gurur Duydum

Ana Sayfa
GÜNDEM
EKONOMİ
SAĞLIK
MAGAZİN
KÜLTÜR & SANAT
SPOR
EĞİTİM
TEKNOLOJİ
BHA WORLD
OTOMOTIV
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • BHA WORLD
  • EĞİTİM
  • OTOMOTIV
  • SPOR
  • Video Galeri
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.